acné huid

Hoe je acnéhuid verzorgen en behandelen.

Hoe je acnéhuid verzorgen en behandelen. Dat tieners soms last hebben van acné weten we, maar ook veel volwassenen krijgen ermee te maken.

Niet enkel hormonen spelen een rol. Ook genetische aanleg lijkt belangrijk te zijn. Mensen met acné hebben veelal een vette/glimmende huid. Hogere talgproductie zorgt voor een opstopping in de talgklieren waardoor er gemakkelijk ontstekingen ontstaan, vooral als het weefsel wordt beschadigd door uitknijpen.

Wat is acné juist?

Acné is een huidaandoening die vooral voorkomt op het gelaat, de borst, nek, schouders en rug. Meestal is het een combinatie van pukkels en mee-eters, puistjes , rode bultjes, vlekken en onderhuidse ontstekingen.

Hoe ontstaat acné?

Acné en puistjes kennen vele onderliggende oorzaken, zoals stress, slaaptekort, medicatie, voeding, cosmetica en hormonale veranderingen. Hierdoor gaat je huid soms te veel talg produceren en je huidflora geraakt uit evenwicht en het teveel aan slechte bacteriën kan je poriën doen verstoppen en voor een ontstekingsreactie zorgen.

De basisbehandeling is goed reinigen.

Reinig je huid zachtjes en vooral grondig met aangepaste reinigingsproducten, ook als je geen make-up draagt. Reinigen verwijdert overtollig talg, haalt onzuiverheden weg en houdt je huid fris. De dode huidcellen verwijderen of exfoliëren is absoluut een must. De crèmes die je na het reinigen smeert, worden zo ook veel beter opgenomen.

Dan aangepaste verzorgingsproducten gebruiken.

Heel wat mensen smeren huidverzorgingsproducten om goed te doen, maar dikwijls bereiken ze net het tegenovergestelde effect.

Gebruik steeds producten voor de acne huid.

De cosmetische bestanddelen die goed werken voor de behandeling van acné zijn o.a. fruitzuren, vit. C, retinol, niacinamide (B3),….

Zeker de puistjes niet uitduwen.

Met pitsen veroorzaak je niet alleen littekens maar vererger je de besmetting meestal.

En wat met de zon?

Let op met zonlicht op een acnégevoelige huid. Het klopt dat de zon puistjes uitdroogt waardoor ze in eerste instantie kunnen verdwijnen, maar vaak komen de problemen achteraf erger terug.

Je huid maakt namelijk meer talg aan om zichzelf te beschermen.

Gebruik steeds speciale zonnecrèmes (oil free). En na het zonnen de huid goed reinigen om de huidporiën zuiver en vrij te maken.

Een dikke laag make-up verergert of lokt acné uit.

Let op met cosmeticaproducten, in het bijzonder met foundation en make-up op basis van olie. Die kunnen je poriën verstoppen en het probleem alleen maar erger maken. Gebruik je toch graag wat make-up om je huid te egaliseren, ga dan voor niet-comedogene (=niet-verstoppende) minerale poeder.

Ook voeding is belangrijk.
  • Probeer melkproducten eens te vermijden.
  • Vermijd zoveel mogelijk witte en ‘lege’ koolhydraten zoals suiker, wit brood, rijst en pasta. Een dieet dat veel koolhydraten bevat, kan puistjes doen toenemen.
  • Eet veel voedingsproducten die rijk zijn aan zink, zoals rood vlees, linzen, oesters en bruine bonen. Zink gaat de strijd aan met bacteriën die acne veroorzaken en werkt als natuurlijke ontstekingsremmer.
En denk aan je kussensloop.

Was of verwissel je kussensloop om de paar dagen om talg, dode huidcellen en restjes van haarproducten te verwijderen.

Wilt u meer weten over ons gamma producten voor de acnéhuid? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze post

Eén reactie

Geef een antwoord