Pigmentvlekken voorkomen en behandelen: 5 tips

Een kleine tache de beauté geeft uw gezicht letterlijk een tikkeltje extra. Zo’n schoonheidsvlekje wordt dus niet als storend beschouwd. Pigmentvlekken daarentegen, zorgen voor een esthetisch onevenwicht en laten u er ouder uitzien dan u bent. Gelukkig kunt u met de hoogwaardige producten van Bright Smart pigmentvlekken voorkomen en behandelen.

Pigmentvlek = opgehoopte melanine

Een pigmentvlek is een ophoping van melanine in de huid. Als uw huid aan uv-stralen blootgesteld wordt, maakt ze melanine (of pigment) aan om uw huid te beschermen. Het gevolg? Uw huid wordt dikker en bruiner. Als dit proces verstoord wordt, hoopt de melanine zich op in uw huid en kunnen er pigmentvlekken ontstaan die donkerder of lichter zijn dan uw huidskleur.

Verschillende soorten pigmentvlekken

Pigmentvlekken die ontstaan door langdurige blootstelling aan uv-stralen worden zonnevlekken of ouderdomsvlekken genoemd. Deze vlekken komen het vaakst voor. Maar uv-stralen zijn niet de enige oorzaak van pigmentvlekken. Er zijn verschillende soorten vlekken met elk hun eigen oorzaken. Een overzicht:

  • Melasma

Melasma is ook bekend onder de naam zwangerschapsmasker. Een zwangerschap brengt grote hormonale veranderingen met zich mee. En die kunnen leiden tot pigmentvlekken in uw gezicht of hals. Deze pigmentvlekken zijn onschuldig en meestal tijdelijk. Ze verdwijnen weer vanzelf na de zwangerschap.

>> Lees hier meer over melasma of zwangerschapsmasker >>

  • Postinflammatoire hyperpigmentatie

Een ontsteking is de belangrijkste oorzaak van postinflammatoire hyperpigmentatie. Als uw huid ontstoken is, maakt uw lichaam extra pigmentcellen aan. En dat kan leiden tot hyperpigmentatie en dus pigmentvlekken.

  • Riehl’s melanose

Riehl’s melanose is een pigmentstoornis die ontstaat onder invloed van bepaalde huidirriterende stoffen in cosmetische producten zoals geraniol. Deze pigmentvlekken kunnen bruin of blauwgrijs zijn en komen meestal voor op uw slapen of wangen.

  • Poikiloderma van Civatte

Te veel zon, overmatig parfumgebruik, hormonale veranderingen en natuurlijke aanleg kunnen leiden tot roodbruine pigmentvlekken in uw hals. De pigmentvlekken staan bekend als poikiloderma van Civatte en zijn een combinatie van rode bloedvaatjes en een teveel of tekort aan pigment.

Hoe kunt u pigmentvlekken voorkomen en behandelen?

Als u pigmentvlekken wilt voorkomen of behandelen, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij een esthetisch arts of dermatoloog. Die kan u (proactief) advies op maat van uw huidtype geven en het juiste behandelplan voor u opstellen. Maar met enkele aandachtspunten kunt u ook zelf pigmentvlekken voorkomen of behandelen.

  1. Bescherm uw huid

Bescherm uw gezicht in de zomer én in de winter met een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor (50 of meer). Het blauwe licht van computerschermen heeft ook invloed op uw pigmentvlekken. Kies dus voor een zonneproduct dat uw huid beschermt tegen rood (UVA en UVB) én blauw licht.

 Heliocare 360° -crème factor 50 biedt uw huid de bescherming die ze nodig heeft. De bestanddelen van dit product zorgen ervoor dat uw pigment minder donker zal kleuren. Het voorkomt ook zonnebrand en schadelijke gevolgen op lange termijn, zoals huidveroudering, een verminderde weerstand, een zonneallergie en huidkanker.

  1. Smeer een blekende crème

Kwaliteitsvolle crèmes met ascorbinezuur of vitamine C hebben een blekend en egaliserend effect op uw pigmentvlekken. Gebruik dus een crème waarin dit bestanddeel zit, zoals Endocare C-Pure.

  1. Gebruik een nachtcrème

Als u geen gevoelige huid hebt, kunt u ook nachtcrèmes met peelende en blekende bestanddelen en vitamine C gebruiken zoals Pigment Lightening Gel.

  1. Neem voedingssupplementen in

Recente studies tonen aan dat bepaalde voedingssupplementen, zoals Heliocare 360°, helpen tegen pigmentvlekken en dat ze het effect van crèmes bevorderen.

  1. Camoufleer met minerale make-up

Met minerale make-up kunt u uw pigmentvlekken ook wat camoufleren. Gebruik altijd natuurlijke make-up en zoek de juiste kleur voor uw huidtype. Bij Bright Smart bevelen we de producten van Studio Mino aan.

Wilt u onze producten gebruiken om pigmentvlekken te voorkomen of behandelen?
Geniet dan nu 5 % korting met de kortingscode MED82.
Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze post

2 reacties

Geef een antwoord